niedziela, 26 listopada 2017

Sałatka z pieczoną dynią, orzechami włoskimi, granatem i czerwoną quinoą

Na ponure listopadowe dni najlepsza jest kolorowa sałatka, ta wyjątkowo mi zasmakowała. Jest wesoła i pyszna, koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Składniki:

2/3 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy
kilka liści zielonej sałaty masłowej 
kilka liści czerwonej sałaty lollo rosso
2 plastry małej dyni hokkaido
garść owoców granatu
garść orzechów włoskich
2 łyżki soku z grantu
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka oleju do smażenia
kumin
świeżo zmielony kolorowy pieprz
sól

Wykonanie:

Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na podłużne plastry, mieszamy z olejem do smażenia, posypujemy delikatnie solą i utartym w moździerzu kuminem. wykładamy papier do pieczenia i wkładamy na blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Gdy się zrumieni wyjmujemy i studzimy.
Umytą sałatę rwiemy na kawałki mieszamy z sokiem z granatów i układamy na talerzach, dodajemy ugotowaną quinoę, pieczoną dynię, posypujemy granatem i orzechami. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec skrapiamy wszystko olejem z orzechów włoskich. Gotowe ;)

11 komentarzy:

  1. Sałatki można jeść przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowa, sycąca i do tego jaka piękna! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na taką sałatkę jestem chętna i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna :) Ostatnio miałam odwyk od dyni, bo aż się pomarańczowa zrobiłam! :D
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Już samymi oczami można jeść!!! Pysznie, kolorowo i mega zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis! Zawiera wszystkie moje ulubione składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna sałatka, tyle kolorów, że od razu robi się weselej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne połączenie kolorów i smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka kolorowa i pożywna! Mniam - palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna sałatka, a do tego bardzo pożywna :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń