Zapiekana cukinia w najróżniejszych wersjach często u minie
gości na kolację, więc dziś przepis na to pyszne warzywo w towarzystwie komosy
ryżowej i zielonej soczewicy, zdrowo i dietetycznie :)
Składniki:
2 średnie cukinie
pół szklanki ugotowanej białej quinoy
1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 mały pomidor
1 łyżka oliwy z oliwek
natka pietruszki
suszony czosnek niedźwiedzi
świeży rozmaryn
pieprz
sól
Wykonanie:
Cukinie przekrawam wzdłuż, wyjmujemy pestki, solimy i
odstawiamy na pół godziny. W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulę, na oliwie z
oliwek należy ją zeszklić, dodajemy do niej pokrojonego w kostkę pomidora,
przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i dusimy, aż sok z pomidora
odparuje. Następnie dorzucamy quinoę i soczewicę, przyprawy i wszystko
mieszamy. Cukinię opłukujemy, ponownie solimy i w zagłębienia po pestkach
nakładamy nadzienie z quinoy i soczewicy. Wkładamy do piekarnika, na pół
godziny, pieczemy w 200 stopniach. Wyjmujemy posypujemy natką pietruszki i
podajemy. Smacznego :)
pysznie, pożywnie i ze smakiem!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, chyba będę musiała w łikend spróbować :D
OdpowiedzUsuńDziękujemy :) Polecamy się na przyszłość ;) Na czwartek zapowiadają się maliny :D
OdpowiedzUsuńApetyczna, lubię nadziewane warzywa :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń