niedziela, 15 listopada 2015

Bezglutenowe czekoladki inkaskie

czekolada bezglutenowa z chili i quinoą


Ponoć Inkowie nazywali quinoę "matką zbóż" i obdarzali szacunkiem, cenili też sobie pikantny smak papryki. Pomyślałam, że fajnie byłoby połączyć te smaki z innym amerykańskim składnikiem, który co prawda pochodzi z rejonów położonych bardziej na północ, niż terytoria Inków, ale zrobił chyba największą karierę w Świecie ;) a mam na myśli oczywiście kakao. Tak właśnie powstała idea zrobienia czekoladek inkaskich. Domownik zjadł prawie wszystkie ;)

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady BG około 90 gram
2 łyżki ugotowanej na sypko białej quinoy
chili

Wykonanie:

Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy szczyptę chili, quinoę, mieszamy i uzyskaną masę nakładamy do sylikonowej formy na czekoladki. wkładamy na pół godzinki do lodówki. Wyjmujemy i gotowe ;) Słodko-gorzko-ostre!!!

1 komentarz: