sobota, 7 listopada 2015

Pieczarka gotowana na parze z czarną quinoą i suszonymi pomidorami

Pieczarna nadziewana komosą ryżową i suszonym pomidorem


Trochę jest mroczna ta pieczarka ;), ale za to niskokaloryczna. Lubię robić takie duże pieczarki w parowarze na kolację, faszeruję je tym co mam akurat pod ręką, dziś czarną quinoą, suszonymi pomidorami i porem.

Składniki:

8-10 łyżek czarnej quinoy
8 dużych pieczarek
10 suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
kawałek pora (około 10 cm)
4 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
sól
pieprz

Wykonanie:

Pieczarki myjemy i obieramy, odcinamy ogonki. Por, pomidory, czosnek i ogonki pieczarek kroimy w drobną kosteczkę i dusimy razem wykorzystując oliwę z zalewy od pomidorów. Doprawiamy solą pieprzem i igiełkami rozmarynu. Quinoę gotujemy i mieszamy z pozostałymi składnikami, uzyskanym w ten sposób farszem wypełniamy pieczarki. Układamy je w parowarze i nastawiamy na 30 - 35 minut. Po tym czasie powinny być gotowe. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz