czwartek, 12 listopada 2015

Trzykolorowa quinoa z trzykolorową marchewką na słodko ;)


               Marchew w trzech kolorach kupiłam ostatnio na Wrocławskim Bazarze Smakoszy, a pomysł na marchewkę z kuminem podpatrzyłam w książkach Marty Dymek i Dominiki Wójciak. A z czym innym można podać trzy kolory marchewki, jak nie z trójkolorową quinoą?

Składniki:

1 szklanka ugotowanej quinoy w trzech kolorach
1 marchewka pomarańczowa
1 marchewka żółta
1 marchewka fioletowa
1/8 kiszonej cytryny
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżka masła
łyżka miodu
świeży majeranek
pieprz
sól

Wykonanie:

Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Kmin rzymski prażymy na suchej patelni, a następnie ucieramy w moździerzu.  Masło razem z miodem podgrzewamy w rondlu, lub na patelni, wrzucamy marchewki, przyprawiamy kuminem, pieprzem, niewielką ilością soli i mieszamy. Całość dusimy, a gdy marchewka delikatnie zmięknie, dorzucamy kiszoną cytrynę pokrojoną w drobną kostkę, po około 5 minutach zdejmujemy z ognia, mieszamy z quinoą,  posypujemy świeżym majerankiem i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz