sobota, 21 listopada 2015

Pomidor Bombunia! Raz!

pomidor boombunia, quinoa, oliwki, kapary, bez glutenu


Bomba! Czyli pomidor zapiekany z czarną quinoą, kaparami, oliwkami i serem gruye (cudowne składniki), a to wszystko posypane moją ukochaną czarnuszką :)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy
4 duże pomidory
kapary około 4 łyżki
oliwki kalamon nadziewane suszonymi pomidorami 10-12 sztuk (można zastąpić innymi)
kawałek sera gruye około 50 gram (można zastąpić serem Dziugas lub parmezanem)
czarnuszka
oregano
pieprz kolorowy
sól

Wykonanie:

Odcinamy górną część pomidorów i usuwamy gniazda nasienne, wylewamy sok. Następnie nadziewamy je farszem z quinoy, kaparów, posiekanych oliwek i pokrojonego w drobne kosteczki sera. Farsz doprawiamy według uznania solą, oregano i kolorowym pieprzem potłuczonym w moździerzu, lub zmielonym w młynku. Nadziane pomidory wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 - 250 stopni na około 20 -30 minut, ale doglądamy w międzyczasie, ponieważ czas pieczenia i temperatura piekarnika zależą od wielkości i rodzaju pomidorów. Wyjmujemy gdy uznamy, że już są gotowe, posypujemy ziarenkami czarnuszki i podajemy.

1 komentarz: