czwartek, 3 grudnia 2015

Biała zupa z quinoą


Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak miseczka gęstej, gorącej zupy. Dziś na biało, bo brakuje mi światła ;)

Składniki:

6 łyżek ziarna białej quinoy
1 pierś z kurczaka.
1 mały kalafior
1 biała cebula
por (biała część)
2 korzenie pietruszki
pół małego selera
3 ząbki czosnku
łyżka masła
1 szklanka mleka
ziele angielskie
liść laurowy
lubczyk
tymianek
biały pieprz
sól

Wykonanie:
Pietruszkę i seler obieramy, kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy do nich podzielony na różyczki kalafior. Zalewamy wodą tak by delikatnie przykrywała warzywa, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wrzucamy podsmażony na maśle por i czosnek. Gdy warzywa są już prawie miękkie, dodajemy pierś z kurczaka, gotujemy 5 minut, po czym dorzucamy do zupy wypłukane ziarno quinoy, gotujemy kolejne 10 - 15 minut (woda powinna trochę odparować, żeby zupa była gęsta) po tym czasie wyjmujemy kurczaka i liść laurowy, do zupy dolewamy mleko i całość blendujemy, w razie potrzeby doprawiamy, nalewamy do miseczek i przyozdabiamy kawałkami rwanego mięsa z kurczaka i posypujemy tymiankiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz