Na bazarze pojawiły się boczniaki, a ponieważ udało mi się
kupić okazy niemal tak duże jak moja dłoń, postanowiłam użyć ich jako
"spodeczków" do mojego puree z quinoy i topinamburu i tak powstała ciekawa
przekąska, którą warto przygotować na sylwestrową imprezę ;) Świetnie sprawdzi
się też jako dodatek do dania głównego, zamiast ziemniaków, czy klusek.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej białej quinoy
250 gram
topinamburu
kilka dużych boczniaków
1 czerwona cebula
klarowane masło
kolorowy pieprz
sól
Wykonanie:
Boczniaki myjemy, osuszamy, solimy i grillujemy na patelni. Cebulkę
kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Połowę ugotowanej quinoy
blendujemy i mieszamy z pozostałą częścią. Topinambur gotujemy w osolonej
wodzie (można obrać przed, lub po ugotowaniu) i gnieciemy widelcem na gładką
masę, mieszamy z puree z quinoy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Układamy na grillowanych boczniakach i okraszamy cebulką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz