Składniki:
2 szklanki ugotowanej białej quinoy
2 szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki maku
3 jajka
250 ml mleka kokosowego
600 ml wody kokosowej
pół szklanki cukru
owoc granatu
otarta skórka z dwóch małych cytryn BIO
4 łyżki miodu
10 łyżeczek żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Spód - oddzielamy żółtka od
białek i białka ubijamy na gęstą pianę. Do piany dodajemy stopniowo
cukier i ubijamy, aż składniki dobrze się połączą. Do powstałej masy dodajemy
pół szklanki wiórek kokosowych i pół szklanki maku, mieszamy i wykładamy na
tortownicę, pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Mus - ugotowaną quinoę (zobacz jak ugotować quinoę TU) zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy
startą skórkę z cytryny, miód i pozostałe wiórki kokosowe (półtorej szklanki).
Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i blendujemy na gładką masę. Odmierzamy 100
ml wody kokosowej i zagotowujemy ją. Przelewamy do kubka wsypujemy 5 łyżeczek
żelatyny i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę
przelewamy do jeszcze ciepłej masy i energicznie mieszamy, aż uzyskamy
jednolitą konsystencję. Wylewamy do tortownicy na upieczony wcześniej spód.
Wierzch dekorujemy granatem i ziarenkami
maku. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby mus stężał.
Galaretka - odmierzamy 150 ml wody kokosowej i zagotowujemy z sokiem z cytryny i łyżką cukru.
W gorącej wodzie kokosowej rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny, gdy dobrze się rozpuści
mieszamy z pozostałą wodą kokosową. Odstawiamy galaretkę, żeby się trochę
przestudziła i gdy już będzie chłodna wylewamy na warstwę musu. Wstawiamy do lodówki
i gdy galaretka stężeje tort jest gotowy do podania.
Niezwykle apetyczny torcik :-) Proszę o kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuń