Kolejna wersja bezglutenowej owsianki z quinoą, tym razem taka poprawiająca humor i dodająca energii w zimowy poranek :)
Składniki:
pół szklanki ugotowanej białej quinoy
1 łyżka płatków owsianych BG
2 łyżki płatków jaglanych BG
1 łyżka płatków teff
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka miodu
2-3 kumkwaty
5 owoców miechunki peruwiańskiej
2 łyżki owocu granatu
3 orzechy brazylijskie
1 łyżka oleju arachidowego
Wykonanie:
Płatki bezglutenowe zalewamy wrzątkiem i mieszamy z ugotowaną, gorącą quinoą, dodajemy len i łyżeczkę miodu, jeszcze raz mieszamy. Posypujemy kawałkami uprażonych na suchej patelni orzechów brazylijskich dodajemy owoce (kumkwaty proponuję pokroić na plasterki) i polewamy wszystko olejem arachidowym. Smacznego poranka :)
Faktycznie na bogato, ale takie śniadanko sprawia, że chce się wstawać!
OdpowiedzUsuńto się nazywa wypasiona owsianka!
OdpowiedzUsuń