czwartek, 24 grudnia 2015

Szafranowa quinoa z grzybami shitake i ślimakami


Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości w Sylwestra, przy świątecznym stole, albo przy okazji spotkania z przyjaciółmi, polecam to danie. Sprawdzi się zarówno jako oryginalna przystawka, jak danie główne.

Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej quinoy
2 ziemniaki
2 puszki ślimaków
5 świeżych grzybów shitake
3 szalotki
2 ząbki czosnku
ser blue stilton (lub inny z niebieską pleśnią)
klarowane masło
świeży rozmaryn
suszony tymianek
5 pręcików szafranu
świeżo mielony kolorowy pieprz
sól

Wykonanie:

Szafran moczymy 3 godziny w łyżce wody. Ślimaki odcedzamy z zalewy i płuczemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (proponuję trochę rozgotować). Odcedzamy i gnieciemy na puree, mieszamy z ugotowaną (jak ugotować quinoę) jeszcze ciepłą quinoą i szafranem, doprawiamy solą.
Szalotki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na klarowanym maśle dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ślimaki. Solimy, doprawiamy tymiankiem i rozmarynem. Dusimy wszystko 3 minuty i dodajemy pokrojone w paseczki kapelusze grzybów shitake podsmażamy kolejne 7 - 8 minut (nie za długo, żeby grzyby nie stwardniały), doprawiamy pieprzem, podajemy na szafranowym puree z ziemniaków i quinoy, posypujemy odrobiną kruszonego sera.

www.mojpieknystol.pl

Mój piękny stół

5 komentarzy:

  1. gartulacje wyróżnienia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również gratuluję ;) czekają nas teraz fajne zakupy jak tylko vouchery dojdą! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję :-) Fajna propozycja i stół śliczny. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam, to danie wygląda przepysznie, nawet ze ślimakami :]

    OdpowiedzUsuń