Bezglutenowcy, bezlaktozowcy i weganie często mają problem ze znalezieniem dla siebie słodyczy, a okazuje się, że zrobienie domowych czekoladek jest banalnie proste. Sama się zdziwiłam. W dodatku mają doskonały skład i wspaniały smak! Sklepowe gotowce mogą się schować
Składniki:
2 łyżki czarnej ugotowanej quinoy
1 łyżka łuskanych nasion konopi
50 g masła kokosowego
3 łyżki mleka kokosowego
4 łyżki kakao (sprawdź informacje o alergenach)
3 łyżki cukru kokosowego
Masło kokosowe, mleko kokosowe i cukier, delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej (tylko tyle, żeby masło kokosowe zamieniło się w olej) mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kakao i mieszamy aż uzyskami jednolita konsystencję bez grudek. Łączymy z quinoą i nasionami konopii, przekładamy do formy i wkładamy do lodówki. Gdy czekoladki dobrze się schłodzą i stwardnieją, możemy je wyjąć i zjeść Jeżeli chcemy część zostawić na później, należy je przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce (masło kokosowe (masło kokosowe zmienia konsystencję na płynną już w temperaturze 23 – 24 stopni Celsjusza). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz