niedziela, 10 kwietnia 2016

Sałatka imieninowa z quinoą

 
Ta sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich rodzinnych imprezach, dlatego nazwałam ją imieninową. Charakteru nadaje jej kilka niebanalnych składników - ser łomnicki, kozieradka i gorczyca zamieniają klasyczną sałatkę w ciekawe danie. 

Składniki:

1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy
1 puszka groszku
3 jaja ugotowane na twardo
100 gram młodego sera łomnickiego z kozieradką
2 ogórki konserwowe
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
1 łyżka musztardy bezglutenowej
4 łyżki bezglutenowego majonezu
pieprz
sól 
szczypiorek

Wykonanie:

Groszek odcedzamy i płuczemy na sicie, jaja, ser i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki (oprócz szczypiorku) przekładamy do miski i mieszamy dokładnie. Gotową sałatkę posypujemy siekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

1 komentarz: