Ta sałatka świetnie się sprawdza na wszelkich rodzinnych imprezach, dlatego nazwałam ją imieninową. Charakteru nadaje jej kilka niebanalnych składników - ser łomnicki, kozieradka i gorczyca zamieniają klasyczną sałatkę w ciekawe danie.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy
1 puszka groszku
3 jaja ugotowane na twardo
100 gram młodego sera łomnickiego z kozieradką
2 ogórki konserwowe
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
1 łyżka musztardy bezglutenowej
4 łyżki bezglutenowego majonezu
pieprz
sól
szczypiorek
Wykonanie:
Groszek odcedzamy i płuczemy na sicie, jaja, ser i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki (oprócz szczypiorku) przekładamy do miski i mieszamy dokładnie. Gotową sałatkę posypujemy siekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Jaka smakowita :>
OdpowiedzUsuń