środa, 18 stycznia 2017

Quinoa z brukselką i boczkiem

Taki prosty i szybki obiad zrobiłam niedawno :) Raz dwa zniknął, więc chyba był smaczny, w każdym razie polecam.

Składniki:

3 szklanki ugotowanej białej quinoy
400 gram brukselki
7-8 plastrów wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
świeży tymianek
czarny pieprz
sól

Wykonanie:

Brukselkę gotujemy na parze, a boczek kroimy w paski i wrzucamy na gorącą patelnię. Podsmażamy go na własnym tłuszczu z obu stron, na koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i wyłączamy. Dodajemy gorącą brukselkę, doprawiam tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli i podajemy z gorącą quinoą. Prawda, że proste? 


10 komentarzy: