środa, 14 czerwca 2017

Sałatka z białymi szparagami, jajkiem i czarną quinoą

Taką miałam ostatnio pyszną sałatkę na śniadanie ;) Trzeba się cieszyć szparagami póki są, a co może być lepszymi dodatkami do nich, jeśli nie jajko i czarna quinoą? 

Składniki:

5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy
10 główek z białych szparagów
1 jajko
kilka liści sałaty
10 plasterków ogórka
garść kiełków (rzodkiewka, lucerna)
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka siekanego koperku
pieprz
sól

Wykonanie:

Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy. Jajko gotujemy na półmiękko i kroimy w plastry. Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy do niej plasterki ogórka, kiełki, czarną quinoę, szparagi i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy roztopionym masłem klarowanym. 


5 komentarzy:

  1. Szparagi uwielbiam, więc jak dla mnie pychotka :) A zdjęcia przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłyśmy w tym roku jeszcze szparagów a patrząc na taką sałatkę tego żałujemy ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zawsze można na Ciebie liczyć, smacznie, zdrowo i sezonowo. Po prostu pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie szaleję za szaparagami ale Twoja sałatka wyglada bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sałatki z dodatkiem jajek :) Ta wygląda na bardzo pożywną :)

    OdpowiedzUsuń