piątek, 8 września 2017

Quinoa na mleku kokosowym z musem mango, kumkwatami i winogronami

Dziś słoiczek w sam raz do szkoły ;) jeśli nudzą się Wam standardowe drugie śniadania, zróbcie dzień wcześniej quinoę na mleku kokosowym z musem z mango i ulubionymi owocami. Zapakujcie do słoiczka, a rano wystarczy wyjąć z lodówki i zabrać ze sobą. Smacznego!

Składniki:

1/2 szklanki ziarna białej quinoy
1 szklanka mleka kokosowego
2/3 szklanki wody
1 łyżeczka erytrolu, lub miodu
1 mango
2 - 3 kumkwaty
kilka winogron
Wykonanie:
Quinoę moczymy minimum 2 godziny, a następnie dokładnie płuczemy kilka razy, przekładamy do garnka zalewamy mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą, dodajemy erytrol, lub inne słodzidło i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż quinoa zmięknie i wchłonie prawie cały płyn. Gdy przestygnie wkładamy ją do słoiczków. Ścianki słoików dekorujemy plasterkami owoców. Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, a miąższ blendujemy. Powstały w ten sposób mus z mango nakładamy na do słoiczków na pozostałe składniki. Wkładamy na noc do lodówki, lub jemy od razu ;)  

9 komentarzy:

  1. U Ciebie zawsze wszystko wygląda tak pięknie i kolorowo, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak dzieło sztuki :D
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakbym przyniosła taki słoiczek na uczelnię, to przyciągnęłabym uwagę całego wydziału :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorowo i apetycznie, z chęcią bym spróbowała tych pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny słoiczek, bardzo by mi się przydał :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie ten deserek wygląda :)

    OdpowiedzUsuń