Jak ja lubię te deserki z quinoą i kruszonką, wystarczy zmieniać owoce na sezonowe, zimą można dać nawet takie z kompotu i zawsze wychodzi pysznie. Tym razem białą komosę ryżową wymieszałam z konfiturą z płatków róży, ułożyłam na niej wiosenny rabarbar i przykryłam wszystko kruszonką na bezglutenowej mące owsianej i płatkach quinoa. Absolutnie przepyszne!
Składniki:
1 szklaka ugotowanej białej quinoy
5 łyżeczek konfitury z płatków róż
2-3 łodygi rabarbaru
25 gram masła kokosowego
2 łyżki brązowego cukru
7 łyżek mąki owsianej bezglutenowej
3 łyżki płatków quinoa
Wykonanie:
Ugotowaną quinoę mieszamy z konfiturą z róży i przekładamy na dna kokilek. Następnie układamy warstwę z pokrojonego na plasterki rabarbaru, który przykrywamy kruszonką zagniecioną z masła kokosowego, cukru, mąki owsianej i płatków quinoa. Pieczemy, aż kruszonka się zrumieni - około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, nie radzę zabierać się zbyt szybko do tego deseru, bo grozi poparzeniem ;)
chyba muszę w końcu kupić rabarbar i rozpocząć rabarbarowy sezon ;)
OdpowiedzUsuń