wtorek, 29 listopada 2016

Enoki na klarowanym maśle z czarno-białą quinoą i szynką szwarcwaldzką

A dziś taka tam przekąska, dobra na drugie śniadanie, albo wytrawny podwieczorek. Można ją też potraktować jako przystawkę przed daniem głównym. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wiec możemy nim w razie czego poczęstować niespodziewanych gości ;) Polecam.

Składniki:

3-4 łyżki ugotowanej białej quinoy
2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy
garść grzybków enoki
2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
2 łyżki klarowanego masła
szczypior
czarny pieprz
sól

Wykonanie:

Grzybki podsmażamy na złoty kolor na klarowanym maśle pod koniec doprawiamy delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie zdejmujemy je z patelni i wrzucamy na nią pokrojona szynkę i quinoę, chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Przekładamy je na spodek, na wierzchu kładziemy grzybki, całość posypujemy szczypiorkiem i już!

2 komentarze:

  1. Enoki wyglądają nieco strasznie ale za to bardzo intrygująco! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się czego bać ;) bardzo mi smakowały, szkoda, ze tak trudno e dostać.

      Usuń