piątek, 2 grudnia 2016

Koktajl quinoa + gujawa + limonka

Szybkie koktajle z quinoą już na stałe zagościły w moim domowym menu. Tym razem mam dla Was przepis, który wymyśliłam w Peru, żeby maksymalnie wykorzystać moją ukochaną gujawę. 

Składniki:

4 łyżki gotowanej białej quinoy
2 różowe gujawy
sok z 1 limonki
1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
300 ml wody mineralnej

Wykonanie:

Gujawy obieramy ze skórki, a ze środka usuwamy pestki, tak aby pozostał tylko miąższ. Wrzucamy go do blendera kielichowego, dodajemy quinoę, sok z limonki, wodę i cukier (można z niego zrezygnować). Wszystko dokładnie blendujemy i możemy pić :)



2 komentarze:

  1. Nie za bardzo wiemy jak gujawa smakuje. Koktajl na pewno jest bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gujawa jest bardzo delikatna w smaku, ale ma niezwykle intensywny zapach, przypominający połączenie gruszki z truskawką :)

      Usuń