Szybkie koktajle z quinoą już na stałe zagościły w moim domowym menu. Tym razem mam dla Was przepis, który wymyśliłam w Peru, żeby maksymalnie wykorzystać moją ukochaną gujawę.
Składniki:
4 łyżki gotowanej białej quinoy
2 różowe gujawy
sok z 1 limonki
1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
300 ml wody mineralnej
Wykonanie:
Gujawy obieramy ze skórki, a ze środka usuwamy pestki, tak aby pozostał tylko miąższ. Wrzucamy go do blendera kielichowego, dodajemy quinoę, sok z limonki, wodę i cukier (można z niego zrezygnować). Wszystko dokładnie blendujemy i możemy pić :)
Nie za bardzo wiemy jak gujawa smakuje. Koktajl na pewno jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńGujawa jest bardzo delikatna w smaku, ale ma niezwykle intensywny zapach, przypominający połączenie gruszki z truskawką :)
Usuń