Dziś mam dla Was kolejny przepis prosto z Peru. Tym razem wykorzystałam moje ulubione lokalne owoce i świeżego kokosa. Większość składników jest już dostępna w Polsce w większych miastach. Warto się rozejrzeć za miechunką peruwiańską, lub owocem opuncji figowej (zwanym w Peru tuną). Problem jest niestety ze znalezieniem gujawy, ale proponuję ją zastąpić innym owocem, powinna się sprawdzić gruszka :)
Składniki:
pół szklanki ugotowanej trzykolorowej quinoy
1 owoc żółty opuncji figowej
1 różowy owoc opuncji figowej
1 różowa gujawa
8-10 owoców miechunki peruwiańskiej
2 limonki
kawałek świeżego kokosa
4 łyżki oleju arachidowego
Wykonanie:
Owoce opuncji obieramy ze skórki, kroimy na plastry. Gujawę należy obrać i usunąć pestki, pokroić na kawałki, owoce miechunki przekrawamy na połówki. Kokos i jedną limonkę kroimy na plasterki. Wszystko układamy na talerzu, posypujemy quinoą, skrapiamy sokiem z drugiej limonki i olejem arachidowym i gotowe.
Nie przepadam za miechunką peruwiańską ale w takiej sałatce dałabym jej szansę ;)
OdpowiedzUsuń