wtorek, 24 listopada 2015

Zupa krem z marchwi, batata i quinoy



A może coś na rozgrzanie? Proponuję słodko - kwaśny krem z warzyw i quinoy, doprawiony imbirem, pieprzem i szczyptą chili. W sam raz, gdy nas przewieje listopadowy wiatr i wracamy zziębnięci do domu ;) Już sam kolor poprawia mi nastrój ;)

Składniki:

6 łyżek białej quinoy
5 sporych marchewek
1 batat
korzeń pietruszki
1 duży pomidor
pół cebuli
3 ząbki czosnku
litr bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka kurkumy
świeży imbir około 3 cm
pieprz
chili
sól

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę i batata obieramy, kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli, dodajemy przecięte na pół ząbki czosnku i starty na tarce imbir. podsmażamy chwilę razem, mieszamy cały czas, żeby czosnek się nie przypalił i wrzucamy do garnka z zupą. Po około 20 minutach dodajemy dobrze wypłukane ziarno quinoy, i gotujemy tak długo, aż warzywa będą lekko rozgotowane, na koniec wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i gotujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy kurkumą, pieprzem, chili i solą. Gdy zupa przestygnie miksujemy ją na gładką masę, ponownie podgrzewam i serwujemy posypaną ulubionymi dodatkami (u mnie wiórki z suszonych pomidorów i świeże listki kolendry)

1 komentarz: