piątek, 15 stycznia 2016

Wegańska zupa pieczarkowa z quinoą

O tej porze roku nie mamy do wyboru zbyt dużej gamy świeżych warzyw i owoców, a po świętach by się przydały wszystkim, którzy mają mocne postanowienie odrobinę schudnąć. Postawiłam więc dziś na jeden z głównych towarów eksportowych naszego kraju - pieczarkę ;) Ta zupa jest prosta w przygotowaniu, bardzo tania i niskokaloryczna (porcja to około 120 kcal).
Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej quinoy
500 gram pieczarek
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1 i 1/2 litra wody
natka pietruszki
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
lubczyk
tymianek
pieprz
sól

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki obieramy, sparzamy wrzątkiem, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy na pół-plasterki. Na patelnię wrzucamy cebulę i oliwę z oliwek, kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Gdy cała woda odparuje, a pieczarki zaczynają się przysmażać, wyłączamy gaz i odstawiamy. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie, pod przykryciem, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę z dodatkiem liścia laurowego, lubczyku i ziela angielskiego, po około 20 -30 minutach dodajemy podduszone z cebulką pieczarki, gotujemy kolejne 15 minut, doprawiamy tymiankiem, pieprzem, w razie potrzeby dosalamy. Jeśli woda za bardzo się wygotowała, dolewam trochę. Nakładamy na talerze po kilka łyżek ugotowanej quinoy, zalewamy zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki. Powinny wyjść 3 - 4 porcje. Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. Bardzo fajna propozycja, chyba muszę znów gotować quinoę :-)

    OdpowiedzUsuń