Idealne danie obiadowe dla wszystkich, którzy od Nowego Roku
postanowili zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Dużo chudego białka, dużo
witamin, niski indeks glikemiczny i zero glutenu. Podaję przepis na 2 porcje ;)
Składniki:
2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy
350-400
gram sznycli z indyka
pół główki sałaty lodowej
3 garście roszponki
12 pomidorków koktajlowych
4 łyżki szczypiorku
2 łyżki oleju lnianego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju ryżowego (lub innego roślinnego)
mielona słodka papryka
majeranek
pieprz
sól
Wykonanie:
Sznycle myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy
solą, pieprzem, papryką mieloną, majerankiem i olejem ryżowym, odstawiamy na 20 - 30
minut. Sałatę lodową rwiemy na kawałki mieszamy z roszponką, przekrojonymi na
pół pomidorkami koktajlowymi i quinoą, wykładamy na talerze.
Indyka kładziemy na rozgrzaną patelnie do grillowania i
opiekamy na złoto z obu stron, na koniec chwilę dusimy pod przykryciem. Jeszcze
gorącego indyka kroimy na grube paski, układamy na sałatce i polewamy sosem z
cytryny, oleju lnianego, pieprzu i soli. Całość posypujemy szczypiorkiem i nasz
dietetyczny obiad gotowy.
Pycha!
OdpowiedzUsuńdużo masz tutaj przepisów z zastosowaniem komosy ryżowej :D będę częściej wpadać:)
Wygląda przepysznie, aż ślinka leci. Robię podobną :)
OdpowiedzUsuńFajna, lekka i niezwykle smakowicie wyglądająca. W sam raz na drugie śniadanie w szkole lub pracy.
OdpowiedzUsuńPyszna, zdrowa i lekka sałatka. Mimo, że jest po obiedzie, zrobiłam się głodna :). Mniam!!!
OdpowiedzUsuń