Od czasu świątecznego obżarstwa,
staram się jeść trochę bardziej dietetycznie, deserów unikam, ale ponieważ
domownik nie może bez nich żyć, to daję się niekiedy namówić na zrobienie czegoś
słodkiego. Oczywiście musi być lekko, zdrowo i niezbyt kalorycznie (jak na
deser) ;)
Składniki:
2/3 szklanki ugotowanej białej
quinoy
3 kiwi
łyżka miodu
200 gr. serka ricotta
3 łyżki dżemu z jeżyn (najlepiej
domowego)
3 łyżki nasion chia
200 ml mleka kokosowego
Wykonanie:
Nasiona chia mieszamy dokładnie z
mlekiem kokosowy, przelewamy do szklanek, lub miseczek i odstawiamy na kilka
godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Gdy pierwsza warstwa zgęstnieje nakładamy
na nią ricottę wymieszaną z dżemem jeżynowym. Ostatnia warstwa to quinoa
zblendowana z dwoma owocami kiwi i miodem, trzecie kiwi wykorzystujemy do przystrojenia deseru. Wszystkiego smacznego
i zdrowego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz