środa, 11 stycznia 2017

Zupa krem z topinamburu i quinoy z boczniakami à la chrupiący boczek (bez glutenu, bez laktozy, wegańska)

Uwielbiam topinambur, robię z niego pure, chipsy, piekę go, a ostatnio wymyśliłam tą zupę, którą gorąco polecam :) Idealnie do niej pasują boczniaki, przygotowane tak, aby imitowały chrupiący boczek.

Składniki:

2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy
500 gram topinamburu 
1 cebula
3 - 4 łyżki oleju kokosowego
600 ml wywaru warzywnego
6 boczniaków
1 łyżka sosu sojowego BG
mąka z czerwone soczewicy do obtoczenia boczniaków
wędzona słodka papryka pimienton
czarnuszka
pieprz
sól 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy z łyżką oleju kokosowego, po czym wrzucamy do garnka z wywarem warzywnym. Następnie dodajemy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki topinambur. Gotujemy pod przykryciem, aż topinambur będzie miękki i dorzucamy quinoę, dotujemy jeszcze pięć minut i gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
Boczniaki skrapiamy sosem sojowym, obsypujemy wędzoną papryką, delikatnie solimy i obtaczamy w mące z soczewicy, a następnie smażymy na oleju kokosowym, z obu stron, aż grzyby staną się chrupiące. Trzeba przy tym uważać, aby ich nie spalić. 
Zupę podajemy z chrupiącymi boczniakami i czarnuszką. Smacznego.

10 komentarzy:

  1. Kocham topinambur pod każdą postacią. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takiej zupki nie jadłam, ale wygląda bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. topinambur mmm pysznie wygląda ta zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupka w wersji wege :) Z przyjemnością zjadłabym taki talerzyk :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Coraz bardziej lubie wegańskie dania. Pachną przyprawami . Byłam na warsztatach związanych z ta tematyką. Pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa wygląda bardzo intrygująco, składniki w pełni mi odpowiadają, więc muszę koniecznie ją wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Już dawno miałam ugotować coś z topinamburem, ale zawsze się przed nim bronię :) Chyba czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny pomysł na zupę w moich smakach. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki gęsty ten kremik, a razem z "oszukanym" boczkiem wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń