wtorek, 20 października 2015

Czarna quinoa zapiekana z figami i serem pleśniowym



Tak! Wiem doskonale, że jest figi i ser pleśniowy to jedno z najbardziej oklepanych połączeń kulinarnych świata.  No, ale cóż, skoro jest to mariaż doskonały, który w dodatku pasuje mi do mojej równie doskonałej quinoy :) Nic, tylko się zajadać :)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy
2 figi
ser pleśniowy bleu
świeży majeranek
czerwony pieprz
sól

Wykonanie:

Ugotowaną quinoę doprawiamy solą, świeżymi listkami majeranku i kilkoma roztartymi w moździerzu ziarenkami czerwonego pieprzu. Mieszamy i nakładamy do kokilek, lub większego naczynia do zapiekania. przykrywamy plasterkami sera z niebieską pleśnią, na nim układamy kawałki fig. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

1 komentarz: