Tak! Wiem doskonale, że jest figi i ser pleśniowy to jedno z
najbardziej oklepanych połączeń kulinarnych świata. No, ale cóż, skoro jest to mariaż doskonały,
który w dodatku pasuje mi do mojej równie doskonałej quinoy :) Nic, tylko się
zajadać :)
Składniki:
1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy
2 figi
ser pleśniowy bleu
świeży majeranek
czerwony pieprz
sól
Wykonanie:
Ugotowaną quinoę doprawiamy solą, świeżymi listkami
majeranku i kilkoma roztartymi w moździerzu ziarenkami czerwonego pieprzu.
Mieszamy i nakładamy do kokilek, lub większego naczynia do zapiekania.
przykrywamy plasterkami sera z niebieską pleśnią, na nim układamy kawałki fig.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
O rany! Ależ połączenie! To musi być boskie! :D
OdpowiedzUsuń